Taide ja tila

Arkimaastomme viihtyvyyteen voidaan vaikuttaa monella tavalla lähtien kaupunkisuunnittelusta ja päätyen yksittäisiin taidehankintoihin. Kaupunkiympäristö on kaikkien yhteistä tilaa ja koti on jokaisen oma asia. Mitä julkisiin tiloihin tulee, niin vastapainona katuja hallitseville mainoksille vastestajat haaveilevat monimuotoisesta ilmaisusta, nykyistä kirjavammasta kaupunkitilasta sekä rohkeista julkisen taiteen käytänteistä ja toteutuksista. Vastestajat ovat toteuttaneet yksityisiin ja julkisiin tiloihin erilaisia teoksia ja kokonaisuuksia, kuten kodin seinälle tilattuja maalauksia, julkisia teoksia ja tapahtumiin sijoittuvia performansseja. Myymme siis myös taideteoksia!

Prosenttitaide Rahoitusmalli, jossa tietty prosenttiosuus hankkeen kustannuksista sijoitetaan taiteeseen. Alunperin prosenttitaide tarkoitti yhden prosenttiosuuden käyttämistä rakennushankeen budjetista taiteeseen. Mutta miksei prosenttiperiaatetta voisi soveltaa kaikenlaisiin hankkeisiin, häh?

Esimerkkejä arkimaastoista löytyvistä teoksista

Loviisan pässi

Kutsukilpailun kautta tilattu ja muuntamoon toteutettu taideteos. Prosessi piti sisällään luonnokset, suunnittelutyön, budjetin laatimisen, toteutuksen yhteistyökumppanien hankinnan, lujuuslaskelmien teettämisen taiteilijan piirustusten perusteella ja kiinnityksen suunnittelun,  teoksen elementtien alihankinnan ja niiden viimeistelyn.

https://www.ess.fi/paikalliset/718461

TAITEILIJA
Virva Kanerva

SIJAINTI
Loviisanpässinraitti (Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulma) Lahti

TILAAJA
Lahti Energia

TOTEUTUS
2017

Golden Goose -pesimäaluE

Moniosainen installatio Golden Goose – pesimäalue koostuu valetuista hanhenpesistä, kultamunista sekä tulevaisuuteen tähystyspylväästä. Teos viittaa paikallisiin yrittäjiin sekä taruun kultamunia munivasta hanhesta. Teos toteutettiin Taideakseli-hankkeen suunnittelukilpailun kautta, jossa se sai korkeimmat pisteet.

https://www.lahti.fi/asuminen-ja-ymparisto/uudistuva-lahti/keskustan-kehittaminen/taideakseli/

TAITEILIJAT
Eili Ikonen (Miss Kompro) ja Juhani Havo (Ihana Havo)

SIJAINTI
Rautatienkatu 18

TILAAJA
Lahden kaupunki, Taideakseli-hanke

TOTEUTUS
2018

Melojat

Seinämaalaus, joka on toteutettu tilaustyönä lahtelaiselle urheiluseuralle. Toimeksianto piti sisällään seuran teemaan sopivan teoksen luonnokset ja suunnittelutyön sekä teoksen toteutuksen.

TAITEILIJA
Nelli Penna

SIJAINTI
Joutjärven Melontakeskus, Uimarannankatu 3, Lahti

TILAAJA
Vesisamoilijat ry

TOTEUTUS
2020