Taide ja muotoilu

Vastestajan toteuttamassa muotoiluprojektissa on aina myös taideperustaista ajattelua tai teosmaisia osia. Meillä muotoiluun kuuluu tekijän uniikki ilmaisu ja omakohtaisen kokemisen vahva hyödyntäminen muotoilullisissa ratkaisuissa. Kun perinteisesti muotoilu rakentuu lineaarisesti etenevälle prosessille, vastestaja tietää avoimen prosessin mahdollisuudet ja hyödyntää niitä. Tilaajalta tämä vaatii epävarmuuden sietämistä ja sitä, ettei lopputulosta voida määrittää jo tarjouksessa.

Muotoilu Taiteen toimelias ja ratkaisukeskeinen pikkuserkku, joka on syntynyt insinööri-isästä ja taiteilijaäidistä. Taide ja muotoilu eivät ole sama asia, vaan niitä erottaa (ainakin) tarkoitusperä ja tulkintatapa. Taidetta tehdään, koetaan ja tulkitaan omakohtaisesti. Muotoilussa on kysymys tai ongelma, joka pyritään selättämään.

Muotoiltuja esimerkkejä

Muotoilu

Vasteen tarjoamat muotoilupalvelut ovat visuaalinen muotoilu, konseptisuunnittelu sekä uudistava muotoilu. Lisäksi Vasteelta tilattaviin muotoilu- ja taideprojekteihin on mahdollista liittää myös kulttuurituotannollisia palveluja.

 

VASTESTAJAT
Eili Ikonen
Laura Mellanen
Janika Salonen
Anne Sarmanne

sopimuksia tulevaisuuden kanssa, kuvakonsepti ja kuvaussession ohjaus

Viestinnällisen välineen suunnittelu sai yhteisötaiteen ja taidevalokuvan piirteitä. Kuvien toteutusta varten vastestaja Laura Mellanen suunnitteli kuvauskonseptin, metodin ja osallistavan prosessin, jossa nuoret aikuiset pääsivät mahdollisimman paljon vaikuttamaan kuvien sisältöön ja luonteeseen. Suunniteltu tekniikka rakentui projisoinneista, erilaisista pinnoista ja liikkeestä. Mellanen ohjasi kuvaussessiot, jotka kuvaaja Enni Lydman tallensi upeiksi valokuviksi. Julkaisun kuvat ovat kauniita, mutta vähintään yhtä kaunista oli niiden tekeminen. Mallit ja kuvaprojisoinnit yhdistävät ihmisen symboliikkaan ja tunteisiin luoden tunnelmia. Kuvat ja niiden tekotapa haastavat vallitsevan tavan viestiä, joka korostaa analyyttisyyttä ja tehokasta tiedon siirtämistä, nopeaa omaksumista, hissipuheita ja bullet-pointeja… 

VASTESTAJAT
Laura Mellanen

YHTEISTYÖTAHOT
Lahden nuorisopalveluiden Draamalab ja Opetushallituksen nuorten kansainvälistymispalvelut 

TOTEUTUS
2021

Kissakuoro-peli

Peli, jossa leikitään kissaa ja kikatetaan. Konsepti suunniteltiin asiantuntijoiden ja tutkijoiden määrittämien tavoitteiden kautta ja toteutettiin varhaiskasvatuksen tarpeita varten. Pelaamisen kautta pyritään tunnistamaan tunteita ja paljastamaan, missä hyvä mieli lymyää. Vastestajat Mellanen ja Salonen toivat peliin leikkimisenlogiikan kilpailemisen sijaan. Pelin estetiikka etäännytettiin mahdollisimman kauas mainostoimistojen viestinnällisestä fiiliksestä ja silotelluista kuvituksista – kiitosta peli onkin saanut monitulinnallisista ja kotoisista hahmoistaan.

Aiheesta lisää…

VASTESTAJAT
Laura Mellanen
Janika Salonen

YHTEISTYÖTAHOT
LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu

TOTEUTUS
2020